На какъв етап са проектните дейности за изграждане на Национален STEM център

...
На какъв етап са проектните дейности за изграждане на Национален STEM център
Коментари Харесай

Йорданка Георгиева: Националният детски комплекс в Ястребино има огромен потенциал и модернизацията му си струва

На какъв стадий са плановите действия за създаване на Национален STEM център и регионални STEM центрове и по кое време се чака осъществяване на инвестицията, съответно в Национален детски комплекс – Ястребино?
Това попита националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Йорданка Георгиева министъра на образованието и науката Галин Цоков по време на парламентарен надзор.
Във въпроса си тя разясни, че планът, който се финансира от Националния проект за възобновяване и резистентност и е на стойност 37 млн. лева, предвижда  създаване на Национален STEM център с 5 лаборатории на международно равнище, както и на 3 регионални STEM центъра, за които се планува модернизиране на съществуващите училищен бази в с. Ястребино, с. Ковачевци и гр. Хисаря. А на 17 ноември 2023 година Министерски съвет е излязъл с решение за създаване на Националния STEM център в „ София тех парк ” като първа стъпка на този план. 
В отговора си министър Цоков съобщи, че заради оскъпяване на плана за строителство и отказано в допълнение финансиране от Европейски Съюз, първичният контракт е преустановен и сега се създава нова идея, съгласно която повече средства ще бъдат вложени в построяването на Националния STEM център в София, а трите регионални STEM центрове ще бъдат в изискванията на университети, които приготвят студенти бъдещи учители в региона на STEM образованието.
Относно съществуващите STEM центрове, в това число в с. Ястребино, Галин Цоков увери, че МОН ще търси в допълнение финансиране за реализиране на ремонтните действия. 
Йорданка Георгиева остана недоволна от отговора на министъра. 
„ Разбира се, изцяло поддържам реализацията на този план и считам, че това ще бъде една смислена инвестиция, само че ме разочарова това, че модернизацията на Националния детски комплекс в Ястребино няма да бъде осъществена, най-малко към този момент. Надяваме се да се откри спомагателен финансов запас и базата в Ястребино да бъде оборудвана, тъй като това е един прелестен комплекс, построен в предишното, има голям капацитет и инвестицията в действителност ще бъде смислена ”, реагира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР